onsdag 8 december 2010

Frågor.

Vilken förnybar energikälla ser du som den mest intressanta?

Jag tycker vågkraft är en utav de mest intressanta energikällorna. Vågor skapas av vindar samt dragningskraften från solen och månen. Vågkraft är i praktiken oändlig och man kan säga att energin som bildar vågor ursprungligen är ljus- och värmeenergi (från solen) och rörelseenergi (vindar).

Ett exempel på hur man kan ta vara på vågkraft är genom att använda en oscillerande vattenpelare. En oscillerande vattenpelare är en delvis under ytan nedsänkt ihålig struktur i havet. Vattenpelaren har en öppning under vattnet som gör att vågorna höjer och sänker vattennivån i anläggningen. Då komprimeras luften i anläggningen och den komprimerade luften driver en turbin som genererar elektricitet.

Hur fungerar ett vattenkraftverk?

Ett vattenkraftverk fungerar så att man utnyttjar vattnets lägesenergi mellan två nivåer. Vattnet leds sedan från en högre nivå till en lägre. När den är på väg ner drivs vattnet genom en turbin som får turbinens axel att rotera. Turbinens rörelseenergi omvandlas med hjälp av en generator till elektricitet. För att kunna lagra energin bygger man t.ex. dammar eller vattenmagasin där man kan ”lagra” vattnet innan de används.

Hur fungerar solceller och hur går utvecklingen? Fördelar/nackdelar?

Solceller är det enda sättet att göra el direkt av solljuset. Lite enkelt kan man förklara att solceller fungerar genom att solljuset består av små fotoner. Fotonerna tillför det absorberande materialets elektroner energi, vilket gör att de elektronerna får lättare att röra sig. Atomer stoppas in, vilket skapar laddningar. Laddningarna attraherar elektronerna till ena sidan av solcellen. En elektrisk spänning uppstår mellan de båda sidorna.

Det ämne som vanligen används för att absorbera ljuset i en solcell är kisel. Men Kisel är inte ett ämne som är superbra på att absorbera ljus, vilket leder till att man måste göra solcellerna tjockare. Det är inte heller så bra eftersom elektronerna får färdas längre och tappar energi.
I den enklaste och vanligaste typen av solceller går det ungefär att utvinna ca 30 procent av solljusets energi i form av el. För att nå en hög verkningsgrad ska materialet vara så tunt och rent som möjligt.

Det finns många fördelar med solceller. De viktigaste fördelen är väl egentligen att det inte skadar miljön samt att det knappt behövs nå underhåll. Den största nackdelen med detta är att det kostar väldigt mycket.

Det forskas idag mycket och solceller och hur man kan effektivisera och göra den billigare. Jag tror att vi snart kommer kunna utnyttja solens resurser på ett bättre sätt än vi gör idag. Får man ner kostnaderna tror jag man kommer se mer solceller i framtiden.

Vilka energiomvandlingar sker när ett vindkraftverk skapar elektricitet?

Ett vindkraftverk producerar el då det blåser mellan 4m/s och 25m/s. De är dock i normalfall byggda för att stå emot upp till vindar på 70m/s. Solen värmer upp jordskorpan (värmeenergi) vilket skapar vindbyar. Vinden gör så att bladen och turbinaxeln på vindkraftverket snurrar (Rörelseenergi), vilket i sin tur omvandlas till elektricitet i en generator. Vindkraftverk placeras oftast nära kusten där det blåser hårdare och byggnader inte står i vägen.

Källor:

http://www.tekniskamuseet.se/1/837.html
http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Vindkraft/
http://www.miljoportalen.se/energi/sol-och-vind/ljus-blir-el
http://www.svenskenergi.se/sv/Om-el/Vattenkraft/Sa-tillverkas-el---vattenkraft/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar